Inledning Basic

Armatur/Lampa är det generella ord vid använder för att beskriva en ljuspunkt. Du kan använda det för vilket typ som helst, tex badrumslampa eller badrumsarmatur. För att använda ett samlingsord för att beskriva hela armaturen/lampan. Bottendel, lock och ljuskälla = armatur/lampa.

Ljuskälla är det som gör att det kommer ljus från armaturen/lampan. Den källan som ger ut ljuset, många fall är dessa utbytbara men i nya LED armaturer är dessa integrerade i lampan/armaturen. T.ex nya LED spotlights. När det kommer till olika ljuskällor finns det även olika typer av storlekar på dessa, dessa storlekar kallas socklar. Det är botten på ljuskällan som säger vilken typ du skall köpa till din lampa/armatur. T.ex den vanligaste i Sverige heter E27 medans lillebror heter E14.

belysningskurs

Val av armatur

Armatur/Lampa när du skall hitta rätt val på din armatur måste du veta att i visa miljöer är det olika IP-klasser på dessa. T.ex om du skall installera en utomhusarmatur är det IP44 som i dom flesta fall gäller. Det stämmer även vid montage i badrum under en viss takhöjd. Är det normala utrymmen så som sovrum, vardagsrum och kök så kan du välja bland dom flesta armaturerna. Du får t.ex installera en armatur som tål att sitta på utsidan på insidan om du tycker det passar hos dig.

Men vilken armatur var?

Det finns såklart inga 100% svar på vad som man vill få montera var, men vi kan ge er fingervisning på ungefär vad man brukar få monterat på vilka ställen.

Hemma(insida)–> Spotlights, designarmatur.

Hemma(utsida)–> Fasadarmatur, lysrörsarmatur & pollare.

Kontor–> Pendlade armaturer, 60×60 armatur.

Lager–> Lysrörsarmatur, plafond.

Trapphus–> Plafond

Butik–>  Lysrörsarmatur, 60×60 armatur, Global trac Spotlight

 

 

Styrka mäts i lumen som förkortas lm, det anger alltså vilken ljudmängd som kommer ut från ljuskällan i armaturen. Du skall alltså under inga omständigheter idag titta på hur stor effekt det är på en armatur då detta ej ger dig något du kan mäta med. Hur skall jag veta om det är ett bra ljus eller inte från den lampan ja tänkt att köpa? Ett spotlight som är installerad på normal takhöjd inomhus som har 500 lumen det är bra ljudmängd. Förutom styrkan måste du också tänka på antalet. För att kunna mäta lumen på rätt plats finns det olika krav, t.ex på 400 lux i dessa utrymmen och i butiksgångar 800 lux som exempel. Det finns inget krav på hur ni skall få det upplyst hemma utan det är mer anpassa er belysning till det ni skall belysa upp.

Det står 3000K på en lampa va betyder det?

Om vi börjar vid K betyder det Kelvin och det anger vilken typ av färg det kommer ut från ljuskällan. Standard färgerna kommer här angivna för dig.

  • 2700K = standard gul
  • 3000K = standard vit
  • 4000K = extra vit
  • 6500K = solljus vit
0